تجارت، یکی از مفاهیم اصلی اقتصادی است که شامل خریدوفروش کالا و خدمات با پرداخت هزینه آن از خریدار به فروشنده یا مبادله کالا یا خدمات بین طرفین معامله است. معامله در یک اقتصاد میتواند بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نیز صورت بگیرد. خریدوفروش در دهههای اخیر با استفاده از فناوریای جدید اطلاعاتی و ارتباطی رفته است. با استفاده از این فناوریها، دریافت، نگهداری، پردازش و انتقال اطلاعات فروش با دقت، سهولت و سرعت بیشتری نسبت به گذشته انجام میشود.
ازاین رو، سامانه پایانه فروشگاهی بخش زیرساختی و فنی نظام یکپارچه و فراگیر پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان است که شامل پایانه های فروش (سختافزار و نرمافزار) مستقر در فروشگاه ها و سایر بنگاه های اقتصادی و همچنین بسترهایی مخابراتی و ارتباطی (مانند تلفن، موبایل و اینترنت و...) و مراکز داده است. در این شبکه، پایانه های فروش با رعایت استانداردهای امنیتی و اطلاعاتی از طریق خطوط ارتباطی به مراکز داده اپراتورهای مالیاتی و نهاد توسعه متصل میشوند.
سامانه پایانه فروشگاهی یک نظام جامع جمع آوری و پردازش اطلاعات در سطح ملی می باشد، به نحوی که مهم ترین و اصلی ترین شالوده این نظام، داده ها و اطلاعات جمع آوری شده است که از مدیریت جریان اطلاعات مالیاتی و مودیان شروع شده و با مدیریت اطلاعات اقتصادی، تجاری و مالی مشمولین به تکامل میرسد.
این نظام شامل تجهیزات (اعم از نرم افزار یا سخت افزار یا میان افزارهای مربوطه و شبکه) با قابلیت لازم برای ثبت اطلاعات فروش کالا و خدمات واحد کسب و کار بوده و هم زمان امکان اتصال به پایگاه اطلاعات مودیان در سازمان امور مالیاتی کشور را حسب مورد به صورت برخط یا غیر برخط دارد.
در قانون، سامانه پایانه فروشگاهی عبارتست از رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (pos) ، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکههای الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.
انتظار میرود با عمل با اجرای «پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان» گام بسیار موثری در مسیر نیل به یک نظام مالیاتی هوشمند، کارآمد و شفاف برداشته شود. بر این اساس سامانههای فروشگاهی یکی از مهمترین راهکارهایی است که میتواند سبب شفافیت شود. چراکه اطلاعات اقتصادی است که یکی از ابزارها و بسترهای ضروری ایجاد شفافیت اقتصادی محسوب می شود و باعث تسهیل نظارت بر فعالیت های اقتصادی اشخاص و نهادها میشود.
از سوی دیگر پایانه های فروشگاهی باعث سالمسازی محیط اداری خواهد شد; زیرا نظام مند و سیستمی شدن روند انجام امور و کاهش بوروکراسی و تشریفات زائد اداری، زمینهساز شفافیت بین مودیان و کارکنان نظام مالیاتی می شود و این شفافیت، امکان هرگونه رابطه خارج از چارچوب اداری و قانونی را کاهش میدهد.
همان طور که گفته شد، پیاده سازی پایانه های فروشگاهی، متضمن سلامت اقتصادی و اجتماعی در جامعه و اعتماد متقابل بین مردم و نظام مالیاتی را افزایش خواهد داد; زیرا موجب افزایش اعتماد عمومی به فرآیندهای اداری خواهد شد و هم از سوی دیگر اعتماد نظام مالیاتی را به فعالیتهای اقتصادی مودیان افزایش خواهد داد و درنتیجه منجر به کاهش فرار مالیاتی خواهد شد. به بیان دیگر شفافیت اطلاعات اقتصادی در سطح جامعه، فضای تفاهم، اعتماد و همکاری را میان مودیان و دولت به وجود میآورد.
در یک نگاه کلی میتوان گفت: شرط لازم برای سالم بودن یک نظام اقتصادی، وجود شفافیت در ابعاد مختلف بهویژه شفافیت در عملیات مالی یک کشور است. ارائه اطلاعات قابل اعتماد درباره فعالیتهای اقتصادی اولین قدم در این زمینه است. از این رو سازمان امور مالیاتی کشور، با پیاده سازی پایانه های فروشگاهی در نظام مالیاتی یک بستر منظم و سیستماتیک را برای رعایت عدالت و رشد و شکوفایی اقتصاد کشور راه اندازی کرده است. چراکه هدف از پایانه های فروشگاهی، شفافسازی اطلاعات اقتصادی، مکانیزه کردن نظام مالیاتی در کشور، تحقق عدالت مالیاتی و تکریم و رعایت حقوق شهروندان است.
تاریخ یادداشت: 1399/09/02
کلمات کلیدی: