با توجه به رشد و توسعه روزافزون جوامع و تلاش هر چه بیشتر دولت ها برای ایجاد رفاه و آسایش مردم، هزینـه هـای بخـش عمـومی در تمام کشورها پیوسـته رو بـه افـزایش خواهـد بـود. طبیعـی اسـت کـه پرداختی های دولت به اموری چون دفاع، آموزش، بهداشت، درمان و سایر خدمات عمومی با صرف هزینه های کلانی توأم خواهد بود که درآمدهای مالیاتی نقش مهمی در تأمین این هزینه ها ایفا می کند و اتکای دولت به اینگونه درآمدها، حکایت از سلامت اقتصادی آن دارد.
یکی از مهمتـرین ابزارهـای مالیـاتی که در سالیان اخیر مطرح شده، مالیات بر ارزش افزوده می باشد. بعضی از مفسرین، این نـوع مالیـات را به عنوان یک منبع اقتصادی کارا مطرح می کنند. مالیات بر ارزش افزوده یکی از مترقی ترین نظامهای مالیاتی و رایج ترین نظام مالیاتی جهان است. این نوع مالیات روش و تفکری است که چندین دهه از تجربهی مثبت آن در سایر کشورها گذشته و مورد رضایت و تأکید اکثر صاحب نظران است و مزایای متعددی را برای آن بیان می کنند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.
اولین و روشن ترین نتیجه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده را می تواند در افزایش درآمد دولت دید که با افزایش درآمد دولت ها، سرمایه گذاری در توسعه زیرساخت هایی مانند شبکه های حمل و نقل، نیروگاه ها، سدها، پالایشگاه ها، مدارس، دانشگاه ها، کتابخانه های عمومی و دیگر زیرساخت های بخش عمومی بیشتر می شود.
یکی از اهداف عمده مالیات توزیع مجدد درآمد و برقراری عدالت اقتصادی و اجتماعی است که اغلب دولتها آن را دنبال می کنند. در میان انواع مالیات ها، مالیات بر ارزش افزوده با توجه به اینکه از کسانی که بیشتر مصرف می کنند مالیات بیشتری دریافت می شود بهتر می تواند توزیع مجدد ثروت در جامعه را عادلانه کند و از گسترش فاصله طبقاتی میان دهک های مختلف درآمدی جلوگیری نماید.
همچنین مالیات بر ارزش افزوده می تواند به عنوان انتقال مالیات از در آمد به مصرف تلقی گشته و می تواند با تامین منابع گسترده تر در جهت شکل گیری سرمایه گذاری موجبات رشد تولید داخلی و کاهش بیکاری را در جامعه فراهم سازد.
تاریخ یادداشت: 1399/09/02
کلمات کلیدی: